Uvedba enotne vozovnice in povračilo stroškov prevoza na delo in z dela

Vprašanje:

S 1. junijem je začela veljati enotna vozovnica, ki za 70 evrov na mesec omogoča neomejeno uporabo avtobusov in vlakov po vsej državi.

Trenutna razlaga je, da povračilo stroškov prevoza na delo lahko ostane enak kot do sedaj, ker se Uredba, Kolektivne pogodbe niso spremenile. Glede na to, da drugih vozovnic ni več mogoče pridobiti, smo se odločili izplačati zaposlenim, ki se na novo zaposlijo povračilo stroškov enotne mesečne karte.

S tem pa smo kot delodajalec postavljeni v zelo neprijeten položaj glede diskriminacije zaposlenih; 1. Če vsem zaposlenim pričnemo izplačevati povračilo stroškov enotne mesečne vozovnice, bodo zaposleni, ki so do sedaj dobivali 100 % povračilo stroškov mesečne karte zelo nezadovoljni, saj se jim bo znatno znižalo mesečno povračilo stroškov 2. Če vsem izplačamo kilometrino, se nam povračilo stroškov za prevoz potroji, kar pomeni, da si tega ne moremo privoščiti 3. Če zadržimo "stara" pravila za zaposlene pred 1. 6. 2023 in nova pravila za zaposlene po tem datumu, pa imamo problem, da smo podjetje, ki diskriminatorno obravnava svoje zaposlene

Kako lahko to težavo razrešimo, da bodo vsi zadovoljni in ali je vlada podala kakšna navodila ali predlog kako ravnati v teh primerih?

Nazaj