Minimalna plača

17. 1. 2023

Odziv ministrstva na domnevno negativne učinke dviga minimalne plače

V zadnjih dneh se v nekaterih medijih pojavljajo očitki o domnevno negativnih učinkih dviga minimalne plače. Ministrstvo je pripravilo argumentirane odzive nanje.
12. 1. 2023

Dvig minimalne plače za 100 evrov

V petek, 13. januarja 2023, bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Sklep ministra v skladu s katerim bo bruto minimalna plača za delo opravljeno po 1. januarju 2023 znašala 1.203,36 evra, kar pomeni 12-odstotni dvig.
22. 12. 2022

Januarja prihaja največji dvig minimalne plače v zadnjem desetletju

Neto minimalna plača se bo januarja povečala za okrog 100 evrov, kar je največji skok v zadnjih desetih letih. Sorazmerno se bo povečala tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo dijakov, študentov in upokojencev.
19. 12. 2022

V gostinstvu in turizmu dosegli kompromis o zvišanju najnižje plače, znašala bo 800 evrov

Socialni partnerji v gostinstvu in turizmu so dosegli kompromis za zvišanje najnižjih osnovnih plač. Sindikat delavcev gostinstva in turizma, ki je oktobra grozil s stavko, z izkupičkom ni povsem zadovoljen, nova pogajanja naj bi se začela februarja.
10. 11. 2022

Zakaj potrebujemo dvakratni dvig minimalne plače?

V petek bo Ekonomsko-socialni svet obravnaval predlog dviga minimalne plače. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skladno z vladnimi izhodišči zagovarjamo dvig minimalne plače v dveh korakih.
17. 10. 2022

Z rastjo življenjskih stroškov višja minimalna plača: Po novem vsaj 804 evre neto

Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so se seznanili z najnovejšo višino minimalnih življenjskih stroškov in soglašali, da se mora njihovi rasti prilagoditi tudi znesek minimalne plače. Tega bo minister za delo še določil, znašal pa bo najmanj 804 evrov neto. Toda sindikati in delodajalci niso enotni glede časovnice uskladitve.
29. 9. 2022

Minimalni dohodek: učinkovitejša podpora za odpravljanje revščine in spodbujanje zaposlovanja

Evropska komisija je države članice danes pozvala, naj v okviru tekočega prizadevanja za zmanjšanje revščine in socialne izključenosti v Evropi posodobijo svoje sisteme minimalnega dohodka.
15. 9. 2022

Parlament je sprejel nova pravila o ustreznih minimalnih plačah za vse delavce v Evropski uniji

Minimalna plača v vseh državah članicah mora ljudem zagotavljati dostojno življenje in delo, države članice pa morajo spodbujati kolektivna pogajanja o plačah.
08. 7. 2022

ZSSS za izredno uskladitev minimalne plače v višini 8,2 odstotka

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) predlagajo izredno uskladitev minimalne plače. Podatki državnega statističnega urada kažejo, da je letna inflacija med januarjem in junijem letos znašala 8,2 odstotka, na rast pa je najbolj vplivala podražitev hrane in tekočih goriv. Povišanje minimalne plače za 8,2 odstotka bi pomenil dvig ...
08. 6. 2022

V EU-ju politični dogovor o osnutku direktive o minimalni plači

Minimalna plača je v EU-ju urejena različno, na zakonski ravni ali s kolektivnimi pogodbami