VOP in informacijska varnost

13. 3. 2024

Javna obravnava predloga Zakona o izvajanju uredbe (EU) o evropskem upravljanju podatkov

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo osnutek predloga Zakona o izvajanju uredbe (EU) o evropskem upravljanju podatkov, ki je bil predložen v javno obravnavo na portalu eUprava.
19. 2. 2024

Razkritje osebnih podatkov sodelavki

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju IP) je po e-pošti prejel vaše zaprosilo za mnenje. Opisujete primer, ko je delodajalec vaši sodelavki razlagal o vaši neupravičeni odsotnosti z dela in o izrabi vašega dopusta v lanskem letu. Zdi se vam nekorektno, da delodajalec te stvari razlaga vaši sodelavki, zato nas sprašujete, ali ...
14. 2. 2024

Obdelava osebnih podatkov pri delo od doma

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju IP) je po elektronski pošti prejel vaše vprašanje, če lahko kadrovski referent, ko ta dela od doma, s seboj domov odnese osebne mape zaposlenih, ki jih potrebuje za opravljanje delovnega procesa? Zanima vas, ali ob tem zadostuje zgolj potrdilo oz. dovoljenje nadrejenega ali morate dodatno pri ...
14. 2. 2024

Določanje pooblastil za uporabo osebnih podatkov s strani delodajalca

Pri Informacijskem pooblaščencu (IP) so dne 6. 2. 2024 prejeli vprašanje o tem, ali mora delodajalec, ki je izvajalec zdravstvene dejavnosti zaposlenim izdati posebna pooblastila za dostop oziroma obdelavo osebnih podatkov pacientov, zlasti osnovne zdravstvene dokumentacije.

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

11. 12. 2023

V EU-ju dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci in pravilih za njeno uporabo

Zakonodaja vsebuje varovala in omejitve glede uporabe umetne inteligenceSvet EU-ja in Evropski parlament sta v petek dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci, ki vsebuje pravila za njeno uporabo v Uniji. To je prva tovrstna zakonodaja na svetu.
04. 12. 2023

Aplikacije za registracijo delovnega časa

Pri Informacijskem pooblaščencu (IP) so prejeli zaprosilo za mnenje glede aplikacije za registracijo delovnega časa, ki si jo morajo zaposleni v društvu naložiti na službene mobilne telefone in računalnike. Navajate, da je treba beležiti prihod, odhod, malico, službeni izhod, teren (delo z uporabnikom) in zasebni izhod. Pojasnjujete, da delodajalec od ...
19. 9. 2023

Uporaba zasebnih telefonskih številk zaposlenih

Pri Informacijskem pooblaščencu (IP) so prejeli zaprosilo za mnenje. Zanima vas, ali lahko podatek o telefonski številki, ki ga pridobite z obrazcem ob zaposlitvi, uporabite za namen upravljanja avtorizacij za dostop do informacijskega okolja, zagotavljanja informacijske varnosti (zaupnosti, celovitosti in razpoložljivosti informacijskih sistemov). Prilagate obrazec in sprašujete o njegovi ustreznosti ...
17. 8. 2023

Ponovni poskusi prevare z lažnimi elektronskimi in SMS sporočili

S strani zavezancev je bila Finančna uprava obveščena, da ponovno prejemajo prevarantska elektronska sporočila. Nekateri dobijo sporočila prek elektronske pošte, drugi prek telefona kot SMS sporočilo.
12. 5. 2023

Odvzem telefona v šoli in možnost vpogleda v vsebino telefona

Pri Informacijskem pooblaščencu (IP) so prejeli dopis prosilca, v katerem ta obvešča, da naj bi učitelj v šoli otroku prosilca odvzel njegov telefon ter s tem posegel v njegovo zasebnost, saj ob predaji telefona predhodno ni zahteval njegovega izklopa. V zvezi s tem primerom prosi za stališče.
20. 2. 2023

Izvajanje videonadzora znotraj delovnih prostorov

Primer:Delodajalec izvaja videonadzor v skladišču zaradi varovanja blaga. Posnetki se hranijo 30 dni, nato se zbrišejo. Pri tem so na posnetkih tudi zaposleni.Ali podjetje potrebuje od zaposlenih kakšno soglasje ali podobno?
Samo za aktivne naročnike
1 2 3 4 5 6 7