Ustavitev javnega prometa in nenujnih dejavnosti

13. 11. 2020

Za najmanj 14 dni ni več dovoljeno zbiranje do šest ljudi, temveč le v krogu družine. Ukinjene so tudi izjeme za prehajanje meje.

Danes začenja veljati nov odlok o začasni omejitvi gibanja, po katerem ni več dovoljeno zbiranje do šest ljudi, temveč samo še v krogu iste družine oziroma ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu. Še naprej so prepovedani shodi, slavja, verski obredi, poroke, o izjemah glede prepovedi sklenitev zakonskih in partnerskih zvez pa odloča minister, pristojen za delo, družino in socialne zadeve. Dodatna izjema je, da se odlok ne uporablja za dejavnosti, ki se izvajajo za zagotavljanje nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb ter za organe političnih strank.

Brez avtobusov in vlakov

Izobraževalne ustanove ostajajo zaprte, zato bodo pouk in predavanja še naprej potekali na daljavo. Vrtci bodo kot do zdaj odprti le za nujne primere, ko starši, ki delajo, ne morejo zagotoviti drugega varstva. V zaprtih prostorih lahko trenirajo samo poklicni športniki.

Ena večjih sprememb glede na sedanje stanje je ustavitev javnega prometa. Prav tako ne bodo smele voziti šole vožnje, taksi službe pa bodo lahko delovale.

Zaradi prihajajoče zime bodo, v nasprotju s pomladanskim valom, vulkanizerji in dimnikarji tokrat smeli opravljati svoje delo.

Več: Delo

Nazaj