Marca za dobrih šest odstotkov manj brezposelnih, zaposlujejo proizvodna in gradbena podjetja

06. 4. 2021

Ob koncu marca je bilo v Sloveniji registriranih 82.638 brezposelnih oseb, kar je 6,1 odstotka manj kot februarja, kot tudi 6,1 odstotka manj kot lanskega marca, sporočajo z zavoda za zaposlovanje. Tako kot v prejšnjih mesecih so tudi marca najpogosteje našli zaposlitev proizvodni in gradbeni delavci ter prodajalci in tajniki.

V prvem letošnjem četrtletju je bilo tako na zavodu za zaposlovanje v povprečju prijavljenih 87.396 brezposelnih, kar je 11,5 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Gospodarske napovedi za letos sicer predvidevajo v povprečju 83.100 brezposelnih.

Najbolj iskani proizvodni in gradbeni delavci ter čistilci

Iz evidenc zavoda pa se je marca odjavilo 9.982 brezposelnih oseb, od tega se jih je večina zaposlila oziroma samozaposlila (80 odstotkov). Kot so sporočili z zavoda, je bilo med tistimi, ki so se marca zaposlili, največ prodajalcev, proizvodnih delavcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, zidarjev, čistilcev, natakarjev, skladiščnikov, nabavnikov in prodajnikov.

Marca so največ po delavcih na zavodu povpraševali delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, drugih raznovrstnih dejavnosti (kamor se uvrščajo tudi kadrovske agencije) ter zdravstva in socialnega varstva. Skupaj so tako delodajalci prejšnji mesec zavodu sporočili 11.762 prostih delovnih mest, kar je dobro desetino več kot mesec prej. Najbolj so še vedno iskani proizvodni in gradbeni delavci.

Vir: Finance, 6. 4. 2021

Nazaj