Konec obveznih zaščitnih mask v lekarnah ter pogoja PCT za zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu

09. 5. 2022

Razloga za dodatno sproščanje ukrepov sta po navedbah vlade ugodnejša epidemiološka slika in značilnosti koronavirusne različice omikron, pri kateri covid-19 običajno poteka blažje kot pri prejšnjih različicah.

V lekarnah z današnjim dnem (9. 5. 2022) ni več obvezna uporaba zaščitnih mask, zaposlenim v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva pa za opravljanje dela ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Razloga za dodatno sproščanje ukrepov sta po navedbah vlade ugodnejša epidemiološka slika in značilnosti koronavirusne različice omikron, pri kateri covid-19 običajno poteka blažje kot pri prejšnjih različicah. Omenjene novosti zajema spremenjeni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki začenja veljati z današnjim dnem.

Vlada je pred tem sredi aprila odpravila obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih. Od danes nošenje zaščitnih mask tako ostaja obvezno zgolj v dejavnostih zdravstva in nastanitvah socialnega varstva. Pogoj PCT pa ostaja obvezen za obiskovalce v bolnišnicah in obiskovalce v nastanitvenih enotah socialnega varstva.

Vir: Večer

Nazaj