Napoteni delavci in sprememba pogodbe o zaposlitvi

19. 6. 2020 | Avtor: Tanja Bohl

Vprašanje:

V podjetju so zaposleni delavci na področju gradbeništva, ki v do sedaj veljavnih pogodbah o zaposlitvah nimajo določenega dela v tujini (208. in 209. člen ZDR-1). Glede na to, da je delodajalec pričel z izvajanjem gradbenih projektov v tujini, Hrvaška, Nemčija, nas zanima ali lahko delavcu ponudimo nov predlog pogodbe o zaposlitvi, na podlagi 49. člena ZDR-1, zaradi vključitve dela v tujini oziroma bi bilo bolje, da vsem delavcem, ki opravljajo gradbena dela odpovemo pogodbo o zaposlitvi in ponudimo hkrati novo, ki bi vključevala tudi delo v tujini (v tem primeru je treba poslovni razlog pojasniti, ali bi razlog poslovanja delodajalca v tujini zadoščal za ta institut?).

Kako ravnati v primeru, da delavec ne podpiše nove pogodbe o zaposlitvi na podlagi 49. člena zaradi dela v tujini in ni zaščitena kategorija po 208. členu?

Na kratko, torej gre za delavce, ki bi jih napotili na gradbena dela v Nemčijo, ker imamo trenutno upad gradbenih poslov v Sloveniji in bi delavce, ki delajo na tem področju poslali na delo v tujino, kjer imamo zagotovljene gradbene posle. Kot je opisano nam težavo predstavljajo delavci, ki se s takšno napotitvijo ne strinjajo in jih zaradi pogodb o zaposlitvi, v katerih ni določeno delo v tujino ne moremo poslati. Zato vas prosim za vaše mnenje, na podlagi katerih delovnopravnih določil bi bilo delavce možno napotiti v tujino?

Odgovor:

Za dostop do vsebine postanite naročnik:

Nazaj