Uredba o spremembah Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, Uradni list RS, št. 5/2018

20. 6. 2018
(Štefka Korade Purg)

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju v 3. členu določa, da se plače javnih uslužbencev za delo v tujini določi z uredbo vlade. Pri pripravi vsebine navedene uredbe pa je treba upoštevati še posebnosti, ki jih določajo področni zakoni, kot na primer zakon, ki ureja zunanje zadeve, in zakon, ki ureja službo v Slovenski vojski.

Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini od 1. februarja 2018 ureja tudi:

  • povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za nezaposlenega partnerja,
  • povračilo stroškov zavarovanja za primer brezposelnosti in
  • povračilo stroškov za starševsko varstvo.

Uredba določa, da se za zunajzakonskega partnerja šteje osebo v skladu z zakonom, ki ureja družinska razmerja. Prav tako pa določa, da povračilo navedenih stroškov ne pripada javnim uslužbencem pri opravljanju dela v mirovnih operacijah in mednarodnih civilnih misijah.

Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pripada javnemu uslužbencu na delu v tujini, katerega nezaposleni zakonec ali zunajzakonski partner s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki prebiva z javnim uslužbencem v tujini, je bil do odhoda v tujino v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje ter je prostovoljno vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Do povračila stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ni upravičen javni uslužbenec, če je njegov zakonec ali zunajzakonski partner že upravičen do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo. Po poteku prejemanja prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo, je javni uslužbenec upravičen do povračila stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če je bil njegov zakonec ali zunajzakonski partner ob začetku prejemanja teh prejemkov v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje in je prostovoljno vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje se:

  • izplačuje od dneva, ko je zakoncu oziroma zunajzakonskemu partnerju zaradi odhoda z javnim uslužbencem v tujino prenehalo delovno razmerje oziroma ko je bil izbrisan iz registra samozaposlenih oziroma ko se je odjavil z zavoda za zaposlovanje,
  • preneha izplačevati z dnevom, ko se javnega uslužbenca premesti na delo oziroma dolžnost v Republiko Slovenijo, oziroma s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi.

Povračila ni mogoče izplačevati pred odhodom javnega uslužbenca v tujino. Zakonec oziroma zunajzakonski partner, ki odhaja z javnim uslužbencem v tujino, pred odhodom sam ureja vsa opravila v zvezi s prostovoljno vključitvijo v obvezno zavarovanje.

Javni uslužbenec na delu v tujini, katerega zakonec ali zunajzakonski partner, ki prebiva z njim v tujini in je bil do odhoda v tujino v delovnem razmerju, samozaposlen ali prijavljen na zavodu za zaposlovanje, je upravičen tudi:

  • do povračila stroškov zavarovanja za starševsko varstvo in
  • do povračila stroškov zavarovanja za primer brezposelnosti, če je njegov zakonec ali zunajzakonski partner prostovoljno vključen v obvezno zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s predpisi, ki urejajo zavarovanje za primer brezposelnosti.

Povračilo stroškov prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za nezaposlenega zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja ter zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo javnemu uslužbencu pripada v višini dejansko plačanih prispevkov za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, vendar ne več kot bi znašali prispevki delodajalca in delojemalca, ki se jih izračuna od osnove, od katere so bili plačani prispevki zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja v zadnjem polnem mesecu pred odhodom v tujino.

Če je bila osnova, od katere so bili plačani prispevki zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja v zadnjem polnem mesecu pred odhodom v tujino, v zadnjem mesecu za več kot 25 odstotkov višja od povprečja zadnjih šestih mesecev, se kot osnovo upošteva povprečje osnov v zadnjih šestih mesecih. Če je osnova nižja od najnižje osnove, ki jo za prostovoljno vključitev v zavarovanje določajo področni predpisi, se kot osnovo določi najnižjo osnovo v skladu s področnimi predpisi.

Osnovo za povračilo stroškov se revalorizira z letno stopnjo rasti povprečne plače v Republiki Sloveniji. Revalorizacijo se izvede enkrat v koledarskem letu, in sicer naslednji mesec, ko organ, pristojen za statistiko, objavi podatek o višini povprečne plače v Republiki Sloveniji za preteklo koledarsko leto. Revalorizacijo se izvede le za tiste zakonce ali zunajzakonske partnerje, ki ob koncu koledarskega leta, na katerega se nanaša letna stopnja rasti povprečne plače, bivajo v tujini vsaj devet mesecev.

Uredba o spremembi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, Uradni list RS, št. 35/2018

Navedena sprememba uredbe določa novo Prilogo 2, ki določa Indekse življenjskih stroškov Organizacije združenih narodov (OZN) in je kot priloga sestavni del uredbe.

Indeksi so podlaga za določanje osnovnih plač, saj se vrednost stopnje nominalne osnove za izračun plače za delo v tujini, kar ureja uredba v 7. členu, pomnoži z indeksi življenjskih stroškov, ki so določeni v prilogi 2. Zmnožek predstavlja osnovno plačo za delo v tujini.

Indeks življenjskih stroškov za posamezni kraj iz priloge 2 temelji na indeksu življenjskih stroškov, ki jih za posamezni kraj določi Organizacija združenih narodov. Če za posamezni kraj iz priloge 2 ni indeksa življenjskih stroškov Organizacije združenih narodov, velja indeks Organizacije združenih narodov za kraj v tej državi, ki je temu kraju najbližji.

Spremembo preglednice indeksov življenjskih stroškov, ki so določeni v prilogi 2 uredbe, sprejme vlada na predlog ministra za zunanje zadeve trikrat na leto, tako da se indekse življenjskih stroškov spremeni 1. februarja, 1. junija in 1. oktobra z zadnjim objavljenim indeksom OZN pred tem datumom. Če je javni uslužbenec napoten v državo, za katero v prilogi 2 ni ustreznega indeksa, ki bi omogočal izračun plače, se ta do dopolnitve priloge 2 z ustreznim indeksom obračunava na podlagi najprimernejšega nižjega indeksa glede na predvideno višino življenjskih stroškov, ob objavi indeksa pa se opravi poračun.

Veljavna priloga Indeksi življenjskih stroškov Organizacije združenih narodov (OZN), je med vzorci.

Nazaj