Kadrovski izzivi 2025 in za naprej: HR - branik človečnosti v svetu digitalizacije

21. 6. 2024 | Avtor: mag. Suzana Ester Car

Predogled vsebine

Že nekaj časa je jasno, da so avtomatizacija, digitalizacija in robotizacija naša realnost, naslednja stopnička v procesu razvoja civilizacije, kot jo poznamo. Ta prehod prinaša marsikatero prednost in kot se je pokazalo v zadnji epidemiji, je lahko rešilna bilka za obstoj delovnih mest in življenja v zaostrenih pogojih izolacije. Spremembe poslovanja so vse hitrejše; pa ne samo poslovanja, epidemija je prinesla tudi spremembe v načinu dela. In precej teh sprememb bo, kot kaže, ostalo.

Vdor umetne inteligence v poslovanje (in vse bolj tudi življenje) je tektonski premik na področju dela še poglobil. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bo razvoj umetne inteligence vplival na kar 80 odstotkov delovnih mest, ki obstajajo danes.

Če smo že pred desetletjem opozarjali, da mora HR (p)ostati strateški partner poslovanja in ne zgolj administrator (pogosto tudi »ne-bodi-ga-treba«), danes to drži še bolj. Globalno, hitro spreminjajoče se in nepredvidljivo poslovno okolje pred podjetja in organizacije namreč postavlja številne izzive, ki jih morajo premagati, da bi ostali konkurenčni in ne zgolj preživeli, ampak v novih pogojih tudi cveteli.

Nazaj