Delo na domu kot ključen ukrep za omejevanje virusa

12. 11. 2020

Minister za delo je poudaril, da se je delo na domu izkazalo za enega od ključnih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa znotraj delovnih okolij, ki pa hkrati ohranja delovne procese, kjer je to možno. "Vesel sem, da nam je uspelo odgovoriti na pozive delodajalcev po poenostavitvi postopkov prijav zaposlenih v okviru obveščanja o nameravanem organiziranju dela na domu," je ob tem dejal.

Proces so na pristojnem ministrstvu poenostavili tako, da bodo delodajalci po novem zahtevano vsebino vnesli v obrazec in ga vložili elektronsko, prek informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom SPOT, ki ga upravlja ministrstvo za javno upravo. Obrazec bo inšpektorat za delo objavil na svojih spletnih straneh.

Cigler Kralj se je nato dotaknil tudi področja zaščite delovnih mest in podpore gospodarstvu. Po njegovih besedah predlog šestega svežnja uvaja pomembno nadgradnjo, in sicer to, da se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021. 

Peti protikoronski paket je namreč določal veljavnost ukrepa delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do 31. decembra letos z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. "Sprememba zagotavlja varnostno mrežo za delodajalce in zaposlene za negotove mesece, ki sledijo," je poudaril minister.

Spremembe pri zagotavljanju dodatnega kadra

Zvišuje se tudi povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma za vloge, oddane od novembra. Sedaj je bilo nadomestilo namreč navzgor omejeno z najvišjim zneskom nadomestila za brezposelnost, ki znaša 890 evrov bruto, od novembra pa bo nadomestilo omejeno z zneskom povprečne slovenske plače, ki znaša približno 1800 evrov bruto. Ukrep bo veljal do 31. januarja 2021. Možnost podaljšanja ukrepa do 30. junija 2021, kot je bilo predvideno s petim protikoronskim paketom, šesti paket ukinja.

Predlog šestega protikoronskega paketa po besedah Ciglerja Kralj uvaja tudi pomembne spremembe pri zagotavljanju dodatnega kadra. Tistim, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, bo v tem času pravica do denarnega nadomestila mirovala, po poteku pogodbe pa bodo znova prejemali nadomestilo, kot so ga prej.

Obenem se spreminjajo pogoji za zavrnitev zaposlitve. Obveznost sprejema primerne zaposlitve bo nastopila takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po treh mesecih od vpisa, kot velja sedaj. Umika se pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu, pa tudi pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna, poroča STA.

Vir: Siol.net

Nazaj